Terhes és szoptató anyák gyógyszeres kezelése

 

Bár nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálat a terhes és szoptató anyák gyógyszeres kezelésével kapcsolatban, alapszabályként elfogadható, hogy szigorú indikációt igényel. Ennek során figyelembe kell venni az ezzel járó előnyöket, mérlegelve azokat a hátrányokat, amiket a gyógyszeres kezelés okozhat. A terhesség során is fontos a betegségek kezelése, mert maga a kór is súlyos károkat okozhat a magzatban. Monoterápia és a megfelelő gyógyszer választása esetén minimalizálni lehet a káros hatásokat. Élvezeti szerek: az alkohol kapcsán számos eltérő fejlődési rendellenesség közül a központi idegrendszer érintettsége a leggyakoribb (psychés és intellektuális fejlődés zavara). Terhesség alatt szedett kábítószerek az újszülöttekben elvonási tüneteket okozhatnak. A dohányzás, annak mértékétől kifejezetten függően, alacsony születési súlyhoz vezet. Szakirodalmi adatok alapján a terhes nők 90%-a használ orvosi rendelvényre vagy vénymentesen kapható gyógyszereket. A legkedveltebb készítmények a fájdalomcsillapítók, kórokozó-ellenes szerek, vérnyomáscsökkentők, görcsgátlók, allergiaellenes szerek, hányáscsillapítók, nyugtatók és altatók. A terhesség alatti fertőzések feltétlenül kezelendők, hiszen koraszülést okozhat. Láz- és fájdalomcsillapítók közül a paracetamol az első választandó szer, a terhesség bármely időszakában (Ben-U-Ron, Efferalgan Paramax, Rubophen, Saridon, Coldrex, Panadol, Neo Citran). Az anya infekciójának kezelésére használt antibiotikumok között a legalaposabban kivizsgált a penicillinek csoportja. Biztonságosan alkalmazhatók a szokásos dózisban. Vérnyomáscsökkentők közül a Dopegyt és a Depressan. Hányáscsillapításra a pyridoxine (B6-vitamin). Allergiaellenes szerek közül a Taleum, Cromohexal adható biztonsággal.


Születést követően az anyatejes táplálás előnye a legtöbb esetben meghaladja a szoptatás okozta gyógyszerártalom kockázatát, ez alól a krónikus fertőző betegségek (HIV, tbc) és a kábítószer-függőség az abszolút kivétel. Hiszen az anyatej egyedülálló táplálék, mely a speciális és változó igényekhez alkalmazkodó összetételénél fogva védelmet nyújt a külvilág ártalmaival szemben, elősegíti az optimális fejlődést és növekedést, valamint megalapozza a későbbi életminőséget. Fel kell becsülni, hogy az anyatejjel bejutott gyógyszermennyiség valóban károsodást okozhat-e a szoptatott csecsemőben. Krónikus betegségek esetében a gyógyszert az anya már terhessége alatt is szedte, így a csecsemő mája a szer lebontásához már hozzászokott, ezáltal közvetlen károsodása nem feltételezhető. Ellenben ha a csecsemő nehezen tolerálja a szert, akkor az anya gyógyszeradagját csökkenteni kell. A napi 20 cigarettát meghaladó dohányzás, illetve az alkohol a tejelválasztás csökkenését eredményezi. Ezen kívül a dohányzás a csecsemőnél hányást, hasmenést, tachycardiát és nyugtalanságot okozhat. Szoptatás alatt biztonsággal szedhető: láz- és fájdalomcsillapítók közül a paracetamol(készítmények lsd. fent), Saridon, lidocain (Strepsils Plus). A terhesség alatt szedhető gyógyszerek a szoptatás alatt is alkalmazhatók. Mindenkorra érvényes legfontosabb szabály: gyógyszer csak a legnagyobb körültekintéssel szedhető.


Így mind a terhesség, mind a szoptatás alatt az alternatív terápiák kerülnek előtérbe. Ilyen a homeopátia, Schüssler sók, gyógynövény-teák, -készítmények, virágesszenciák .. alkalmazásuk gondos odafigyelést igényel. A homeopátia és a Schüssler terápia hasonló elven működik - akár golyócskák, akár tabletták - a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, ezért el kell szopogatni őket a szájban, vagy a nyelvünk alá téve rövid időn belül elolvadnak. Az erősebb illatanyagok közömbösítik a hatásukat, ezért a homeopátiás, Schüssleres gyógyszereket mentolos fogkrémek vagy más mentolos szerek használata, evés, ivás előtt vagy után 20 perccel érdemes bevenni. Leggyakrabban előforduló tünetekre az alábbi készítmények alkalmazhatók:
Terhességi hányás, hányinger esetén: Calcium phosphoricum D6 3*1
Vérszegénységre, vashiányra: Ferrum phosphoricum D6 3*1
Elsősegélyszer(akut esetben)- amikor fertőzés, gyulladásos folyamat indul, illetve valamilyen sérülést szenvedünk: Ferrum phosphoricum D12 (az első 2 órában negyed óránként 1 tabletta, amúgy 3*1) Megfázás, influenzaszerű tünetekre még Oscillococcinum
Torokgyulladásra: Homeogene 9; Rekedtség, Gégegyulladásra: Homeovox
Természetes nyugtató, hangulati zavarok, depresszió, kimerültség esetén: Kalium phosphoricum D6 3*1, Sedatif PC
Terhesség, szoptatás alatt megnő a magnézium igény, görcsös állapotokban: Magnesium phosphoricum D6 (akut esetben 10 tablettát egy pohár forró vízben feloldva kortyonként meginni)
Terhességi májfoltra, székrekedésre (erős teltségérzettel): Kalium sulfuricum D6 3*1
Oedemák, vizes duzzanatok esetén: Natrium sulfuricum D6 3*1
Aranyér: egyik nap Calcium fluoratum D12 3*1, másik nap Silicea D12 3*1