A megpróbáltatás éretté tesz

 

„…miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog titeket felkészíteni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni.” (1Péter 5:10)

Stephanie Voiland írja: „Egy barátnőm… hónapokon át vadászott állásra, de mindez sehová sem vezetett, és ez elcsüggesztette. Ám… nem akart „fájdalomcsillapítót” a várakozás idejére… Abbahagyta a tévénézést és ezt böjtként ajánlotta fel, mert hitte, hogy Isten arra adta neki ezt az időt, hogy átgondolhassa, merre tart. Ezeken a gyötrelmes hónapokon át Isten megmutatta magát neki, olyan módon, amely mélyrehatóbb volt, mint egy állásajánlat. A barátnőm arra keresett megoldást, hogy fenntartsa magát; Isten a Tőle való függés új szintjét tanította neki. Amíg egy lehetséges munkaadó hívását várta, Isten szólt hozzá a lelkében… Míg ő egy olyan „dzsinn-istent” keresett, aki azonnal betölti szükségeit; Isten azzal nyűgözte le őt, hogy megmutatta, Ő nagyobb, mint amiről valaha is álmodott. Végül álláshoz jutott, és hálás volt érte… de még hálásabb volt azért, mert megtanulta, hogyan találkozik velünk Isten a várakozás közben, olyan módokon, amiket nem tudnánk sem kérni, sem elképzelni… néha a legzordabb pillanatokban nyilvánul meg isteni közbeavatkozása… megkapjuk a tökéletes állást, a fizikai gyógyulást vagy a szükséges anyagiakat, és a várakozás véget ér. Máskor Isten bennünk végzi el a csodát.”

Az arany csak akkor válik értékessé, ha a szennyezőanyagokat kiégetik belőle, Isten a nehéz időket használja a finomítás munkájának elvégzésére, hogy a legjobbat hozhassa ki belőlünk. Ő szabályozza a hőmérsékletet, mert nem az a célja, hogy elpusztítson, hanem az, hogy hasznosítson. Az életednek pontosan arra a területére szabja a próbát, ahol szükség van munkájára, és ahogy egyre érlelődsz, úgy fokozza a próba intenzitását. A sportolók először könnyű súlyokkal kezdenek edzeni, és ahogy erősödnek, úgy jutnak tovább az egyre nehezebbek felé. Ahogy növekedsz Krisztusban, azok az akadályok, melyek valaha leküzdhetetlennek tűntek, egyszerű útjelzőkké lesznek.