„…Megkened fejemet olajjal…” (Zsoltárok 23:5)

A pásztor két okból keni meg olajjal juhait. Először is védelemül a rovarok ellen. Ha nem védekeznének ellenük, leraknák petéiket a juh orrának nyálkahártyájába, és ettől a juhok megőrülnének; az anyajuhok nem adnának tejet, a bárányok növekedése leállna. Ezért a pásztor bekeni juhait egy rovarriasztó olajos anyaggal, ami az ellenséget távol tartja, a nyájnak pedig nyugalmat szerez. Másodszor olajat használ a sebek gyógyítására is. A legtöbb sérülés egyszerűen a nyáj többi tagjával való együttélésből ered. Ezért a pásztor rendszeresen megvizsgálja juhait, mert nem akarja, hogy a friss sérülések idővel elfertőződjenek.

Akár a körülmények őrjítenek meg, akár a nyáj többi tagja között sérültél meg, mindig fordulj a Pásztorhoz! Mielőtt bárki máshoz fordulnál, menj Istenhez, mert Ő „meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket” (Zsoltárok 147:3).

Aztán hajolj le előtte! Ahhoz, hogy a juhot megkenjék, lejjebb kell hajtania fejét, és engednie kell, hogy a pásztor rákenje az olajat. Alázd meg magad, nézz fel az Úrra! „Isten mindig igazságot szolgáltat választottainak, akik hozzá kiáltanak… nem várakoztatja őket” (Lukács 18:7 NCV). Dávid azt írja: „…friss olajjal kentél meg engem” (Zsoltárok 92:10). A tegnapi olajat hamar beszennyezi az út pora és sok más piszok, ezért minden nap Istenhez kell menned, és kérned, hogy erősítsen meg Lelkével. A juh nem érti az olaj hatásmechanizmusát, de nem is kell értenie. Elég, ha tudja, hogy pásztora jelenlétében valami olyan történik, ami sehol máshol.