Elvette tehát Boáz Ruthot, és az a felesége lett…” (Ruth 4:13)


Naomi két, a sikeres élethez fontos alapelvet tanított Ruthnak azért, hogy felkészítse a jövendőbeli férjével, Boázzal való találkozásra:

1) Megfelelő hozzáállással kell rendelkezned. Naomi azt mondta Ruthnak: „…kend meg magad…!” (Ruth 3:3). A bibliai időkben az emberek olajjal kenték meg magukat, hogy felfrissüljenek. Tehát lényegében Ruth a helyes viselkedést sajátította el. Ha jó állásért imádkozol, vagy hozzád illő társért, vagy egy bizonyos dologban kedvező végkimenetelért, és ez még nem történt meg, ne okold automatikusan a Sátánt – inkább vizsgáld meg saját hozzáállásodat!„…változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes” (Róma 12:2). A jó eredmény eléréséhez megfelelő szemléletmóddal kell rendelkezned.

2) Ki kell tűnnöd a tömegből. Naomi ezt tanácsolta Ruthnak: „…vedd föl a legjobb ruhádat” (Ruth 3:3 NKJV). Ugyan minek kiöltözni ahhoz, ami még meg sem történt? Azért, mert Isten a felkészült embereket áldja meg! Készen kell állnod, mire eljön a te időd. Ruth története azt tanítja nekünk, hogy akik hajlandóak arra, hogy kitűnjenek a tömegből, azokat észreveszik. Ha bármikor kiöltözöl azért, mert valahová mégy, jó esély van arra, hogy másként fogsz kinézni, mint mindenki más azon a helyen. Nincs ezzel semmi baj. Az elsődleges szempontod az legyen, hogy Isten tetszését elnyerd, nem az emberekét. Tudatában kell lenned annak, hogy meghatározott rendeltetésed van, különben úgy érzed majd, hogy kifogásokat kell keresned, és meg kell magyaráznod, miért vagy annyira más, mint a többiek. Ha tudod, hová visz téged Isten, akkor ez nem fog érdekelni. Az igazság az, hogy az embereknek a felkészültségedről kétségtelenül fel kell ismerniük rendeltetésedet.